Detatuare cu laser

                                Detatuare cu laser 

Chiar de la începutul umanității după apariția ideii de tatuare a fost pusă problema îndepărtării acestora datorită evoluării din punct de vedere fizic, dar mai ales phihologic a ființei umane. In cele ce urmează, nu voi discuta motivele ce conduc la îndepărtarea tatuajelor dar voi detalia câteva aspecte legate de principiul tatuării și cel al detatuării utilizând cea mai comună metodă de îndepărtare a acestora, precum și conditiile unui rezultat estetic optim. Insă, pentru a întelege cum are loc mai exact procesul detatuării, trebuie să înțelegeți că pigmentul introdus sub piele de artistul tatuator se găseste în stare lichidă în stratul superficial al dermului, în aceeași formă în care se prezintă după ambalare. Acest fapt este dat de insolubilitatea particulelor de cerneală ce formează mici insule și care se regăsesc de cele mai multe ori în interiorul celulelor. Este necunoscut mecanismul prin care tușul reușește să rămână în același loc pe parcursul unei vieți omenești (nu se obervă difuzia acestuia în derm ca în cazul altor forme lichide așa cum sunt injectiile subcutanate). Datorită reproducerii celulelor la intervale scurte de timp ar fi de asteptat ca pigmentul să își modifice coordonatele în timp, însă acest lucru nu se observă. Profunzimea la care pătrund acele ce poartă respectiva cerneală este foarte mică, depăsind usor 200 microni (distanța ce reprezintă a cinzecea parte dintr-un milimetru). Dar, pentru ca epidermul, stratul ce acoperă dermul, este o barieră împotriva substanțelor ce traversează acest nivel, tușul va rămâne în locul care i-a fost destinat în momentul tatuării.

Au fost încercate o multitudine de metode de detatuare însă rezultatele estetice au lăsat mereu de dorit datorită agresivității acestor tehnici (utilizarea substanțelor chimice, a surselor termice, a metodelor chirurgicale și a celor mecanice). Era laserelor a început sa își lase amprenta recent și să se impună din ce în ce mai mult în acest domeniu mai ales după dezvoltarea modelului Q-Switched, care, în funcție de îndemânarea operatorului, este capabil de a lăsa urme slab vizibile pe piele. Principiul metodei are la bază absobția energiei sub forma de pulsuri de lumina de către pigment. Energia luminoasă are o intensitate de ordinul gigawatt-ilor, în funcție de modelul laserului utilizat. Ulterior, aceasta este convertită în căldură. Temperatura la nivel local depășește 1000°C și ea este cea care determină microexploziile celulare ce conduc la denaturarea pigmentului.

Primul laser a fost dezvoltat în anii ’60, dar într-o formă rudimentară. De atunci au fost îmbunătățite performanțele acestui laser, iar metoda a devenit mai accesibilă și mai ieftină. Interesul în dezvoltarea unei metode ideale de detatuare vine din numarul tot mai mare de persoane ce apelează la această metodă de înfrumusețare care a luat amploare mai ales în ultimii 20 de ani și care, inevitabil, regretă alegerea facută. Pe lângă tatuajele obișnuite, se mai practică așa-numitele « permanent make-up » (machiaj permanent în limba română) care nu sunt altceva decat tatuajele în zona sprâncenelor, a genelor sau a buzelor. Ceea ce trebuie stiut este faptul că rezultatele detatuării depind în principal de tipul de pigment folosit de artistul tatuator, de calitatea tatuajului (daca este un tatuaj profesional sau nu), de vârsta tatuajului precum și a persoanei ce dorește îndepărtarea sa. Referitor la tipul de pigment folosit, este demonstrat că unele culori se pot opune laserului și nu pot fi eliminate din derm nici dupa 10 ședinte chiar (în condițiile în care cele black and gray pot fi rezolvate în două trei ședințe). In cazurile cele mai fericite, rezidurile sunt scoase la suprafață în timpul vindecării însă pot apărea complicatii de genul hyperpigmentării sau a cicatricelor cheloide (cele care apar ca niște crescături pe piele). Desigur, înainte de operație pacientului îi sunt aduse la cunoștință limitările acestei tehnici și mai ales problemele ce pot aparea în cursul tratamentului.

Partea pozitivă în ceea ce privește terapia cu laser este că se adresează în principal tatuajelor amator care raspund cel mai bine și pot fi eliminare în 3-5 ședinte în comparație cu cele profesionale care utilizează pigmenți de diferite compoziții și care pot necesita până la 20 de ședințe (de obicei aceștia lucrează cu diferite amestecuri de pigmenți). Daca ați vizitat un salon profesional tatuaje, ați văzut că artiștii lucrează, pe rând, cu mai multe aparate, fiecare fiind reglat pentru a realiza o anumită sarcină. Acest lucru poate fi văzut și în cabinetele destinate îndepărtării tatuajelor, unde se lucrează cu mai multe lasere, fiecare îndeplinind funcția de îndepărtare a anumitor culori. Daca sunteti interesat de îndepărtarea unui tatuaj trebuie să țineti cont și de perioada de vindecare care urmeaza fiecarei sedinte, astfel că tratamentul poate avea loc pe mai multi ani de zile, în funcție de complexitatea și suprafața tatuajului.

Cercetările în domeniu arată că eficacicatea îndepărtării tatuajelor ar putea fi îmbunătățită dacă operatorul pe respectivul dispozitiv laser ar cunoaște cu exactitate compoziția chimică a pigmentului respectiv. Pe viitor se așteaptă dezvoltarea unor vopsele speciale care pot fi îndepărtate cu mai mare ușurintă de către aceste lasere.

Ciobi - 7HillsTattoo


 

Login form 

Romanian Tattoos, tattoo pictures, tattoo magazine

Tatuaje realizate de artisti tatuatori din intreaga lume

After register, please check your email, and activate your account!

User guide:

Tattoo Conventions

Tattoo Magazine

Romanian Tattoo Magazine

Best Collection

2008-2012

barbekü